Hoitajan taistelu tuulimyllyjä vastaan

eli miksi hoitajaa voisi verrata Don Quijoteen.

hirviö?Don Quijoten kirjoittaja Cervantes on väittänyt luoneensa teoksensa parodioidakseen ritariromaaneita. Kirjalla on nykytietämyksen valossa kuitenkin paljon muitakin ulottuvuuksia, joista löydän paljon yhtenenäisyyksiä hoitoalan ja hoitoalalla toimivien ihmisten kanssa.

Don Quijote-kirjan alussa sankari ”hassahtaa”, hankkii rämän haarniskan ja päättää käyttää ratsunaan vanhaa hevosta lähtien taistoon ylivoimaisen suurta vääryyttä vastaan. Hänellä on kumppaninaan vähintään yhtä kahjo apuri, joka toivoo saavuttavansa menestystä Don Quijoten hulluuden avulla. Monien seikkailujen jälkeen sankari tulee viimein järkiinsä ja kuolee.

Yhteneväisyys 1:

Kuka täysjärkinen ihminen haluaa vapaaehtoisesti lähteä opiskelemaan hoitajaksi, kun tietää tulevan ammatin olosuhteet? Vähäinen arvostus, vähäinen palkka, sanovat päättäjät sivulauseessa.

Yhteneväisyys 2:

Hoitoalan vaatteissa ja suojavarusteissa tuntuu toisinaan olevan paljon parantamisen varaa. Osa hoitajista joutuu myös käyttämään itse ostamiaan vaatteita töissä. Joskus olisi tarvetta fyysiselle haarniskallekin: henkinen on pakollinen jokaiselle hoitajalle.

Yhteneväisyys 3:

Don Quijotella oli Rosinante, hoitajalla on muulla tavalla puuttellisia välineitä. Hoitajan pitää toisinaan huolehtia itse välineiden viemisestä huoltoon sen sijaan, että olisi hoitamassa ihmisiä. Aina kaikkia hoitotarvikkeita ei ole otettavaksi tai niitä ei voi käyttää.

Yhteneväisyys 4:

Suuri vääryys on loputon, koska sairauksia ei voida maailmasta parantaa. Päättäjien tutkainta vastaan tuntuu melkoisen voimattomalta taistella. Uskon säilyttäminen omaan arvoon ja osaamiseen on vaakalaudalla.

Yhteneväisyys 5:

Hoitajalla on apurinaan organisaatio, joka tuntuu usein yrittävän vain saada hänestä irti kaiken, mikä lähtee. Organisaatio vie kaiken, minkä hoitaja antaa ja haluaa silti lisää.

Yhteneväisyys 6:

Jos hoitaja ei hoida itseään, työ käy lopulta liian rankaksi omalle terveydelle. Sitä en tiedä, tulevatko hoitajat järkiinsä ennen kuolemaa?


Nykytilanne tiivistettynä: Organisaation johto sanoo, että ongelma on työn organisointi. Hoitajat sanovat, että ongelma on se, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa tehdä työtään edes jotenkuten hyvin. Veronmaksajat sanovat, että ongelmana on hoitajien palkat, jotka tulevat liian kalliiksi: maksakoon ne siis joku muu. Veronmaksajat sanovat myös, ettei heillä ole varaa maksaa hoidostaan. Päättäjät sanovat, että hoitajat tekevät hyvää työtä ja heitä arvostetaan, mutta osoittavat toimillaan puhuvansa lähes täysin puutaheinää.

Pieni luottamusvajehan tuossa on havaittavissa. Sellainen yhteiskunnan suuruinen.

Mitenkäs tilannetta lähdettäisiin korjaamaan?

Eipä ainakaan sillä, että organisaatiossa hyljeksitään tai siitä irtisanotaan kaikki, jotka uskaltavat sanoa mielipiteensä, yrittäen sitä kautta parantaa ilmapiiriä ja kehittää toimintaa. Kuten tähän asti on pitkälti ollut käytäntönä.

Ei myöskään korulauseilla ja vaaleja edeltävällä keskustelulla, josta ei seuraa aitoja parannuksia.

Ei myöskään sillä, että lisätään hoitajien työtaakkaa pidentämällä työaikaa ja vähennetään vapaa-ajanviettomahdollisuuksia laskemalla palkkaa (joka naamioidaan koko yhteiskunnan hyväksi tehtäväksi asiaksi eli kikyksi). Eikö päättäjille riitä se, että hoitajat tekevät koko työaikansa konkreettisesti töitä yhteiskunnan rakennuspalikoiden eli yksilöiden hyväksi?

Jos hoitajat eivät tuo selvemmin näkemystään kuuluville, tilanne tuskin muuttuu. Onko hoitajien omilla foorumeilla vaahtoamisesta hyötyä? Eiväthän niitä lue kuin hoitajat.

Lähetin taannoin viestin oman yksikköni pääjehulle eli yhdelle Helsingin apulaispormestareista. Jos muutkin hoitajat lähettäisivät vastaavia viestejä, mitä tapahtuisi?

Barrikadeille en kehota ketään, koska hoitajat määrättäisiin sieltä kuitenkin alas lain velvoittaessa heitä hoitamaan sairaat ja raihnaiset olosuhteista huolimatta. Ennemmin näen hyötyjä kulisseissa vaikuttamisesta, vaikka se onkin paljon hitaampi tapa.

Ja saattaa olla jo myöhäistä.

Miten voitaisiin vielä estää loppujenkin pitkän kokemuksen omaavien ammattilaisten lähtö alalta? Kiinnostaako asia edes ketään?